Itt a nyakunkon a Húsvét. Illatos csülök, sonka és a friss fehér házi kenyér lepi el az asztalokat. Megtöltjük poharainkat egy kis borral vagy jó magyar pálinkával, koccintunk, és hosszasan beszélgetünk a családdal. Aztán jönnek a rokonok, a barátok, a pocakba pedig mindig kerül valami finomság.
Valljuk be, ki tudna mégis ellenállni bárminemű finom és jóravaló ételnek?! Vagy a nagyi házi hájasának és foszlós kalácsának? SENKI. Bizton állítom, aki fogyókúrázik, az is elengedi magát az ünnepek alatt, hiszen csak pár napról van szó, és majd visszatér a diétájához a következő héten.
Ez így van mindaddig, amíg a maradékból anyuék és a nagyszülők nem csomagolnak, mert ahogy hazaérünk, a hűtőből és az asztalról is a nevünket szólongató sütemények és zsíros ételek biztatnak arra, hogy fogyasszuk el őket.
Tapasztalatból írom ezeket a sorokat, hiszen én is hasonló cipőben járok. Amint tudom, hogy itthon valahol van dugi csoki, vagy pár szelet a mamám krémeséből, rájárok. Ez van. De a másik oldala az éremnek viszont az, hogy ha nincs egyáltalán semmiféle édesség, nassolni való, akkor eszembe sem jut, hogy nekem ilyesmire szükségem lenne. Egyszerű pszichológia, talán…
De miért írok erről?
A facebook oldalamon(https://www.facebook.com/profile.php?id=100010883370377 és https://www.facebook.com/Minden-ami-n%C5%91-968140923276026/?ref=hl) ígértem, hogy kicsit írok a 160 Grammos diétáról.
Kislányként bizony faltam a szénhidrátot, egészen fiatal felnőtt koromig, amikor a cukorbetegség előszobájába kerültem. Azóta is gyógyszert szedek és diétát, pontosabban életmódot tartok, hogy ne következzen be a 2-es típusú diabétesz. Időközben rájöttem, hogy ezt nem csak a betegséggel küzdők alkalmazhatnák, hanem mindazon emberek, akik kicsit fogyni szeretnének(személy szerint 20KG-val vagyok könnyebb) és egészségesebben élni. Nyilván nem muszáj olyan szigorúan venni a diétát, de véleményem szerint vannak bizonyos alappillérei amit mindenki kedvére igazíthat. Nézzük tehát részletesebben!
A diéta alapja, hogy 160 – 180 grammnyi szénhidrátot ehetünk egy nap, amelyet 5 -7 étkezésre kell elosztani. Tehát körülbelül 2-3 óránként kell enni keveset, és lehetőleg lassan felszívódó szénhidrátokat. A fehér lisztet és kenyeret el kell felejteni, helyette minél magasabb rozstartalommal rendelkező kenyeret vagy pékárut vegyünk magunkhoz. A cukrot, édesipari termékeket, szénsavas üdítőket szintén felejtsük el. Csak megrövidíti az életünket, ellenben jó minőségű, magas kakaótartalmú fekete csokoládét fogyaszthatunk, ha édességre vágyunk. Elég egy kocka, és elszáll a cukoréhség, garantálom!
A macosz.hu oldalán található egy tápanyagtáblázat(http://www.macosz.hu/cukorbeteg-tapanyag.html), amelyben részletezve van mennyiségekre az ételek CH tartalma. Ez nagyon hasznos a diéta során, bár egy idő után már fejből tudni fogjuk, mi mennyire káros vagy éppen egészséges.
A kalória értékekkel én SOSEM foglalkoztam, ahogy azzal sem, hogy egy étel mennyire zsíros. Csak és kizárólag a CH értékét nézem/néztem az ételnek. Ez azért is jó, mert a húsok 0gr CH-t tartalmaznak, tehát abból bármennyit ehetünk, akár este is. Egy a lényeg, megfelelő kenyérrel vagy kenyér helyettesítővel fogyasszuk el, mint pl.: hamlet, abonett, korpovit keksz. A diétát nehéz lesz elkezdeni, és kitartás kell hozzá, de idővel megtérül a befektetett energiánk. Továbbá nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy életmód váltás, ami az egészségre nevel bennünket!
Lássuk a fő alappilléreket!
- Reggelizz! A legfontosabb étkezés, ami beindít! Kb. 30-40 gr CH-t érdemes ilyenkor fogyasztani rozskenyér, felvágott és zöldségek formájában.
- Sok – sok víz, gyógytea, zöld tea minden mennyiségben! Utóbbit csak akkor, ha nincs magas vérnyomásunk vagy egyéb érrendszeri panaszunk. A folyadék segít “átmosni” a szervezetünket a salakanyagoktól, a zöld tea méregtelenítő hatással bír és kedvez a koleszterin szintnek is.
- Tornázz! Ha nem is jut idő arra, hogy lefuss kilométereket, semmi gond. Elegendő, ha minden másnap kicsit átmozgatod a tested egy kis tornával.
- Felejtsük el a krumplit, fehér rizst és társait! Helyette tökéletes zöld salátákat készíthetünk, barna rizst főzhetünk, hajdinát ehetünk. Ha mégis ragaszkodunk a burgonyához, NE főzzük, hanem héjában süssük meg!
- Tízóraizzunk, ami a reggelit követően 2 – 2,5 órára történik. Ez egy alma, joghurt, pár szem korpovit keksszel kiváló, amíg várjuk az ebédet. Kb. 15-20 gr CH-nak megfelelő legyen az összeállítása az ételnek.
- Ebédelni magasabb CH tartalmú ételt érdemes, ami kitart délutánig és energiával tölt fel. Kb. 40-50 gr CH.
- Uzsonnára jöhet egy kis sajt, almával, egy szelet puffasztott búzával, vagy bármi alacsonyabb CH-val rendelkező étel. A macosz táblázata segít!
- A vacsoránál az vallom, együnk húst bátran. Pár szem zöldséggel, vagy salátával, vagy akár önmagában, ha nagy húsimádók vagyunk. Egy kis kenyérféle belefér, ha tudjuk tartani a 30 gr CH-t.
- Ne feledkezzünk meg az utóvacsoráról, ami lefekvés előtt 2-3 órával fogyasszunk. Egy szál sárgarépa, egy kocka medve sajt abonettel, éppen annyi, hogy másnap reggelig a szervezetünk ne éhezzen.
Mindenképpen kiemelném, hogy amennyiben gyógyszeres kezelés alatt áll bárki is, érdemes kezelőorvossal egyeztetni, való – e neki a diéta! De az alap elképzelése, miszerint a szénhidrátokat minőségi szénhidrátra cseréljük, valamint kevesebbet fogyasztunk belőle, igen is jó és hasznos.
Visszatérve pedig a közelgő Húsvéthoz, mégis hogyan oldjuk meg az étkezésünket?
Húst lehet, mint írtam, így a húsimádók fellélegezhetnek! A köreten van a lényeg. Van egy bevált, laktató receptem salátának, ami a férfiak szívét is megdobogtatja, hiszen van benne póréhagyma, kicsit pasisabb az étel, de annál finomabb!
Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma
- jégsaláta
- fagyasztott kukorica (ami kifőzünk)
- 1 doboz csiperke gomba
- tejföl
- majonéz
- só és bors
A gombát mossuk meg, és tisztítsuk meg a “bőrétől”, majd vágjuk vékony szeletekre. A póréhagymát karikázzuk fel, a jégsalátát pedig tetszőlegesen szeleteljük. A sós vízben megfőzött, már kihűlt kukoricát öntsük hozzá, végül a kis pohár tejfölt és a tetszőlegesen hozzáadott majonézt keverjük el a salátánkban. Sózzuk, borsozzuk, és kész is van a laktató, de isteni finom köretünk!
Ha pedig nem vágyunk sok pepecselésre, a következő köret is egészséges. Ráadásul emésztést serkentő hatása is van, így az ünnepek alatt még jól is jön egy kis segítség! A köret nem más, mint a cékla!
Hozzávalók:
- annyi gumó cékla, amennyit gondolunk
- só
- alufólia
A céklákat hámozzuk majd mossuk meg. Ezután tegyük egy alufóliába őket egyesével és sózzuk meg, mielőtt becsomagoljuk őket teljesen. Egy előmelegített sütőben kb. 1-1.5 óra alatt puhává sülnek. Finom, egészséges és laktató köret, az biztos!
Ha pedig inkább hideg tálként ennénk a finom sonkát és csülköt, készítsünk az asztal közepére mindenkinek elérhető helyen főtt tojást, újhagymát, tormát, paradicsomot, paprikát és friss, foszlós kalácsot!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: